ISTORIA JUDO-ului

    În JAPONIA (NIPPON sau NIHHON), cunoscută ca Originea Soarelui sau Tara Soarelui rasare, Zeita Soarelui Amaterasu îl trimite pe nepotul ei Ninigi-no-Mikoto sa aduca pacea în Japonia si îi ofera cele trei obiecte sacre numite "Comorile imperiale ale Japoniei": sabia Kusanagi, oglinda Yata no kagami, si bijuteria Yasakani no magatama. Un descendent al lui Ninigi-no-Mikoto a fost Jimmu, primul împarat al Japoniei.
    Se cunosc mai mult de 1000 de forme de arte martiale raspândite prin toata lumea si care dateaza de mai bine de 2000 de ani. Momentul si locul de început al artelor martiale este necunoscut.
    Cea mai veche cronica referitoare la artele martiale este Nihon Shoki, care vorbeste despre luptele japoneze si dateaza din 720 e.n.

SUMO

    Sumo a fost pentru prima oara mentionat in scris in Kojiki (cel mai vechi document japonez). Se spune astfel ca posesia insulelor Japoniei a fost determinata de un meci de Sumo intre doua zeitati. Documentul descrie, ca acum 2500 de ani zeii Takemikazuchi si Takeminakata s-au luptat pe malurile din Izumo, de-a lungul coastei Marii Japoniei.
    Dupa stabilirea primului Shogunat in Kamakura, intre anii 1185 si 1392, Sumo a inceput sa fie practicat de clasa razboinicilor.
    Luptatorii, numisi rikishi, nu poarta alt echipament decât o centura de matase- numita mawashi, care este înfasurata în mod repetat în jurul brâului, trecuta printre picioare si legata cu un nod la spate.

BUSHIDO BUSHI ( SAMURAI )

    Samuraii ( BUSHI ) reprezenta o casta de razboinici ce au aparut pe la sfarsitul secolului al XII-lea, la inceputul shogunatului Kamakura. Pe langa antrenamentul in arte martiale Bushi trebuiau sa-si insuseasca si sa respecte o serie de virtuti ce au fost concretizate intr-un sistem de reguli morale BUSHIDO calea razboinicului, cod scris de Nitobe INAZO ( 1862 - 1933 ) care a stabilit 7 virtuti ce trebuiau respectate de catre Bushi:
Cele 7 virtuti ale Samuraiului ( BUSHI )

     GI        decizia corecta, adevarul, atitudinea corecta
     YU        curaj pana la eroism
     JIN        generozitate fata de oameni, compasiune, iubire universala
     REI        recunostinta, actiune corecta, bunavointa
     MAKOTO    onestitate, sinceritate
     MELYO    onoare si glorie
     CHIGO    loialitate devotament total

JU-JUTSU

    Sistemul artelor martiale takenouchi-ryu fondat în 1532 este considerat începutul formelor de jujutsu japonez. În urmatorii câteva sute de ani, artele martiale au fost perfectionate de Samurai care studiau toata viata 20-30 de forme de arte martiale. Dintre toate, numai una singura era bazata pe autoapararea neînarmata-jujutsu.
    Dr. Jigoro Kano este acreditat pentru supravietuirea jujutsu în timpul Restauratiei Meiji. El a preluat jujutsu si l-a adaptat nevoilor vremii. Noua sa metodologie a fost numita JUDO.
    În 1882, Dr. Jigoro Kano (Parintele Judo-ului) a facut un studiu referitor la aceste tehnici stravechi de autoaparare si pe cele mai bune le-a înglobat într-un sport cunoscut sub numele de Kodokan Judo.


JUDO





























Jigoro Kano ( 1860 - 1938 )

    Kano si-a înfiintat scoala de judo, intitulata Kodokan, în templul budist din Tokyo, Eishoji. 1882
    În 1880, Kano a început sa regândeasca tehnicile de jujutsu pe care le învatase. Vroia sa combine cele mai bune tehnici învatate de la diversele scoli într-un sistem pentru a creea un program de educatie fizica care sa dezvolte atât calitatile fizice cât si cele mentale. În plus, credea ca tehnicile pot fi practicate sub forma unui sport daca tehnicile mai periculoase erau excluse.
    Astfel, în 1882, a extras din stravechiul jujutsu cele mai bune aruncari si apucari, a adaugat si câteva elemente personale si a eliminat tehnicile periculoase de lovituri de mâini si picioare. Kano, la vârsta de 22 ani, a prezentat noul sport obtinut (JUDO). L-a denumit Kodokan Judo. Termenul de Kodokan se desparte în ko (lectura, studiu, metodica), do (drum sau cale) si kan (sala sau loc). În consecinta se obtine "un loc pentru a studia calea". Similar, judo se împarte în ju (lin) si do (drum sau cale) obtinându-se "calea lina".
    În 1886, datorita rivalitatii dintre scolile de jujutsu si cele de judo, s-a organizat un concurs pentru a determina care arta este superioara. Studentii lui Kano au câstigat usor competitia, stabilindu-se astfel superioritatea judo-ului si a principiilor si tehnicilor sale practice.
    Kano si-a înfiintat scoala de judo, intitulata Kodokan, în templul budist din Tokyo, Eishoji. Ulterior scoala s-a dezvoltat si s-a mutat. Primul Kodokan  avea  doar 12 saltele (12 x 18 picioare, aprox. 3,65 x 5,48 metri) si noua studenti în primul an. Astazi Kodokan are peste 500 de saltele si mai mult de 1 milion de vizitatori anual.

Categorisirea Kodokan Judo a fost definitivata în 1887. Kodokan avea trei teluri:
     educatia fizica  ( RENTAI-HO )
     eficienta în concurs  (SHOBU-HO )
     antrenamentul mental. (SHUSHIN-HO )

JUDO in ROMANIA

    O zi in Paris la mijlocul anilor 1920, la cafeneaua La Rotonde unde profesorul Keishichi Ishiguro se afla,  este intrebat de domnul Dumitrescu daca nu doreste sa vina si in Romania sa predea JUDO. Ishiguro raspunde invitatiei si astfel profesorul japonez Keishichi Ishiguro, unul dintre numerosii instructori formati de Jigoro Kano, ajunge la Bucuresti.
    Timp de un an, Ishiguro a predat judo-ul la ONEF (Oficiul National de Educatie Fizica) din Bucuresti. Apoi, cursul a fost continuat în cadrul ANEF. În perioada 1929-1933 profesor pentru educatie fizica la catedra de sport era capitanul Emilian Teaca. De numele acestui capitan se leaga, de fapt, începuturile judo-ului din tara noastra.
    Prima competitie a fost organizata în 1934, protagonisti fiind jandarmii de la scolile din Bucuresti si Câmpina si pompierii bucuresteni.
    Tot jandarmii au mai organizat o alta întrecere, in 1937, la Ploiesti, competitie la care au participat 7-8 promotii de ofiteri, subofiteri si militari în termen. S-a luptat la o singura categorie: open. La ofiteri a câstigat Pavel Capota, din Bucuresti, iar la subofiteri a iesit învingator sergentul Doru P. Butiu, al carui fiu avea sa devina mai târziu unul dintre "pionierii" judo-ului din Timisoara.


CODUL MORAL JUDO PHOENIX
JUDO WERTE-/ ETHISCHE GRUNDSAETZE

     FREUNDSCHAFT    -     PRIETENIA

     BESCHEIDENHEIT     -    MODESTIA

     RESPEKT      -      RESPECTUL

     AUFRICHTIGKEIT     -   SINCERITATEA

     MUT          -      CURAJUL

     SELBSTKONTROLLE   - STAPANIREA DE SINE

     HOEFLICHKEIT    -    POLITETEA

     EHRE        -        ONOAREA

     WERTSCHAETZUNG  -  RECUNOSTINTA

     HILFSBEREITSCHAFT  -  AJUTORUL


HYGIENE VORSCHRIFTEN  -  JUDO PHOENIX CODUL IGIENEI

     Foloseste ZORI ( slapi ) pentru drumul la toaleta si la vestiare
     JUDOGI trebuie sa fie tot timpul curat
     Unghiile de la maini si picioare sunt taiate scurt si curate
     La imbolnaviri ramanem acasa sa nu contaminam si colegii
     Parul lung se prinde in coada pentru a nu deranja colegii
     Nu purtam in timpul antrenamentului lanturi; inele si alte obiecte ce pot accidenta
     La inceputul antrenamentului ne spalam pe maini si pe picioare, colegii ne vor multumi.

Bine ati venit pe site-ul
Clubului de judo
PHOENIX TIMISOARA